A tojás fajtái

Ahány madár, annyiféle tojás. Mármint kívülről - a belbecs ugyanis azonos, legalábbis ami az arányokat illeti. Ha százalékban mérjük, a 10 grammos fürjtojásban ugyanakkora hányadot alkot a fehérje, a sárgája és a héj, mint az 58 grammos tyúktojásban.

A kereskedelemben tojás alatt tyúktojást értünk. Ezen kívül többféle tojásfajta, tojás létezik, melyek megnevezésekor a származást fel kell tüntetni, pl: fürjtojás. A kacsatojás forgalmazása és fogyasztása nem engedélyezett, mivel a leggyakoribb szalmonellaforrás, amely az emberi szalmonellafertőzéseket okozza. A libatojás hasonlóan a kacsatojáshoz nem engedélyezett, így nincs jelentősége. A fürjtojás apró, barna, pettyes, értékes összetevőket tartalmazó tojás. Tömege 1/5-e a tyúktojásnak, koleszterintartalma magasabb, de vitaminokban gazdagabb. A kereskedelemben mosott formában kapható. A strucc tojása a legnagyobb a madarak között, kb. 1400 gr tömegű, összetétele hasonló a tyúktojáséhoz. A strucctojás érkezésre alkalmas és héjából dísztárgyakat is készítenek. Hazánkban egyre több struccfarm létesül. Az emutojás szép smaragdzöld színű, tömege 700 gr. Jelentősége még csekély, de nagy lehetőséget hordoz. Egyéb tojások is fogyaszthatók. Magyarországon a galamb és a pulyka tojását fogyasztják, de kereskedelemi forgalomban nincsenek. Más országokban a vadmadarak, a krokodil és a teknős tojását is kedvelik.

1. HÁZTÁJI TYÚ
2. BIOTYÚK
3. FÜRJ
4. LÚD
5. STRUCC
6. JAPÁN TYÚK
7. PÖTTYÖS TYÚK
8. ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ
9. EMU
10. NANDU
11. PULYKA
12. KACSA
13. PÁVAGALAMB
14. STRASSZER GALAMB
15. NÉMA KACSA
16. PÁVAGALAMB
17. KACSA

Hazánkban egyedülálló szabadalomként bevezetett ODS-1 ózon gázos tojásfertőtlenítő eljárás során a berendezések oxigénből ózont állítanak elő, melynek megfelelő mértékű dózisa elpusztítja a tojás héján lévő kórokozókat.fertőtlenített, ózonos, tojásforgalmazás, import, export, csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés