A tojás felhasználási területe

A tojás az egyik legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. Egy egyszerű reggeli, de egy több fogásból álló étkezés részét is ugyanúgy képezheti.

Konyhai felhasználása során megjelenhet nyers, főtt vagy sült formában, önálló ételként vagy egyéb élelmiszerekkel kombinálva.

Itt kell azonban megjegyezni, hogy felhasználásakor mennyire fontos betartani a rá vonatkozó biztonságtechnikai előírásokat.

A tojás frissességének ellenőrzése

A héjas tojás frissessége vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss lemerül, a vízben lebegő nem friss, de fogyasztásra még alkalmas, a víz felszínén maradó tojás általában nem fogyasztható. A vízbemerítéses próbát közvetlenül a felhasználás előtt kell elvégezni. A feltört friss tojást átlátszó fehérje, egészben maradt sárgája és jól látható jégzsinór jellemzi, míg a felhígult, zavaros fehérje, a zöldes, vöröses, szétfolyt sárgája baktérium okozta romlásra utal.

A tojás tisztításának módja

Ha szennyezett a tojás, a héjon lévő vér- és ürülékfoltot tárolás előtt kell eltávolítani száraz tisztítással, kefével, dörzspapírral. A tárolásra szánt tojást nem szabad nedvesen tisztítani, mert így megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, s a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

A tojás tárolása

A tojásokat kamrában, hűtőben vagy más hűvös helyiségben tároljuk. A tojásokat hegyes végükkel lefelé tároljuk, hogy a sárgája ne legyen légkamrán. Csak szétválasztva fagyasszuk, mert a tojás héja hő hatására széttörhet. A fagyaszott tojás 9 hónapig tárolható, használat előtt zárt dobozban hagyjuk teljesen felengedni. Törvény is kimondja, hogy mosott tojást árusítani nem szabad. Ennek oka abban rejlik, hogy ha megmossuk a tojást, akkor megszűnik a természetes védőrétege, és nem tud ellenállni a kórokozóknak. Tehát csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, különben 2-3 nap alatt megromlik. Mosatlanul, 5ºC alatt tárolva 2-3 hétig is eláll.

Receptek - Majonéz

Hozzávalók:

Hazánkban egyedülálló szabadalomként bevezetett ODS-1 ózon gázos tojásfertőtlenítő eljárás során a berendezések oxigénből ózont állítanak elő, melynek megfelelő mértékű dózisa elpusztítja a tojás héján lévő kórokozókat. fertőtlenített, ózonos, tojásforgalmazás, import, export, kereskedelem, csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés, szalmonella élelmiszer készétel