A tojás jelentősége a táplálkozásban

A tojás ideális összetételű táplálék. A legértékesebb fehérjéket tartalmazza, zsír-tartalma alacsony és kedvező összetételű. Bőséges vitamin és ásványianyag-forrás, különösen D-vitaminban jelentős, amely ritkán fordul elő az élelmiszerekben. Könnyen emészthető, minden korosztálynak alkalmas. A tojás természetes táplálék, jól tárolható és többféleképpen tartósítható. Széles körben felhasználható pl: háztartások, vendéglátás, likőripar, cukrászipar, száraztésztagyártás, fagylaltkészítés, sütőipar stb

Egy tojás energiatartalma 75 kcal. Ebből 59 kcal található a sárgájában és csak 16 kcal a fehérjében. A tojás zsírban szegény, ugyanakkor, többek között, 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, vasat, rezet, cinket, jódot, lecitint, B12- és D-vitamint tartalmaz. Emellett természetesen hatással van a koleszterin szintre is, de mértékkel fogyasztva nem okoz problémát.

Tyúktojás (egész, főtt) 
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Szénhidrátok 1,12 g
Zsír 10,6 g
Fehérje 12,6 g
Víz 75 g
A-vitamin ekviv. 140 µg 16%
Tiamin (B1-vitamin) 0,66 mg 51%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,5 mg 33%
Pantoténsav (B5-vitamin) 1,4 mg 28%
Folsav (B9-vitamin) 44 µg 11%
Kalcium 50 mg 5%
Vas 1,2 mg 10%
Magnézium 10 mg 3%
Foszfor 172 mg 25%
Kálium 126 mg 3%
Cink 1,0 mg 10%
Kolin 225 mg
Koleszterin 424 mg
A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi 
mennyiségre (RDA) vonatkoznak. Forrás: USDA tápanyag 
adatbázis




Kémiai összetétele %-ban kifejezve
 vízfehérjezsírcukrokásványi anyagok
egész beltartalmában 74,0 13,3 10,8 0,6 1,3
a fehérjében 86,0 12,2 0,2 0,8 1,0
a sárgájában 50,0 16,0 32,0 0,0 2,0

Hazánkban egyedülálló szabadalomként bevezetett ODS-1 ózon gázos tojásfertőtlenítő eljárás során a berendezések oxigénből ózont állítanak elő, melynek megfelelő mértékű dózisa elpusztítja a tojás héján lévő kórokozókat. fertőtlenített, ózonos, tojásforgalmazás, import, export, kereskedelem, csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés, szalmonella