A tojás külső jellemzői

A tojásfogyasztás legnagyobb hányadát a tyúktojás teszi ki.

A tojás három fő részből áll: héj, sárgája és fehérje. Héja fehér vagy barnás színű, ami ellentétben a közhiedelemmel, nem a tápos és házi tyúk közötti különbséget mutatja. A tojás héjának a színe egyrészt a tyúk fajtájától, másrészt az etetésétől is függ, de a tojás minőségét tekintve teljesen lényegtelen. A tojás sárgájának a színe is változik a takarmányozás függvényében. A zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosra, a lenmagliszt sötétbarnásra, a kukorica pedig mélysárgára színezi.

A tyúktojás fehér vagy barna színe a tyúk fajtájától függ, de tápértékük nem különbözik. A tojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja. A tojás nagysága elsősorban fajtafüggő, de a jércetojások kisebbek, majd a tyúk súlyának emelkedésével a tojás nagysága is növekszik 3 éves korig.

A tojásokat súlyuk szerint osztályozzák:

  magyar (és európai) amerikai  

Kicsi (S) - 53 43 - 53 Small
Közepes (M) 53 - 63 50 - 57 Medium
Nagy (L) 63 - 73 57 - 64 Large
Nagyon nagy (XL) 73 - 64 - 70 Extra large
    70 -  
       

Hazánkban egyedülálló szabadalomként bevezetett ODS-1 ózon gázos tojásfertőtlenítő eljárás során a berendezések oxigénből ózont állítanak elő, melynek megfelelő mértékű dózisa elpusztítja a tojás héján lévő kórokozókat.fertőtlenített, ózonos, tojásforgalmazás, import, export, kereskedelem, csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés, szalmonella