Érdekességek

Százéves tojás

Itthon száznapos tojásként ismert, de sokszor ezeréves tojásnak is nevezik. 
A nem túl bizalomgerjesztő csemege úgy készíthető, hogy hamu és oltott mész keverékéből egy krémes jellegű anyagot keverünk, majd ezzel bevonjuk a kacsatojást. Aztán valami hűvös helyen másfél hónapig nyugodni hagyjuk, végül meghámozva az alábbi látvány tárul elénk:

Negyedekre vágva szokják tálalni, ammóniaszaga van, és finom, jellegzetes ízű étel.

fertőtlenített tojás, ózonos tojás, tojásforgalmazás, tojás import, tojás export, tojás kereskedelem, tojás csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés, szalmonella

Tojás világnapja

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás sokoldalú felhasználhatósága, kedvező élettani hatásai miatti nélkülözhetetlenségére.

Szalmonella

 

Mi a szalmonella?(másnéven: salmonellosis)

A salmonellosis gyomor-bélrendszeri tünetekre utal. A kórokozónak - Salmonella enterica - azonban számos alfaja létezik, az általuk okozott kórképek döntően három csoportba sorolhatóak: (1) hastífusz: ennek kórokozója a S. typhi altípus; (2) heveny gyomor- bélhurut képében zajló salmonellosis; (3) sepsissel járó forma: ezt leginkább a choleraesuis típus okozza. Minden formára jellemző, hogy a baktérium a szájon át kerül be a szervezetbe, rendszerint szennyezett élelmiszerrel vagy innivalóval.

 

Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori. Az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, a tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra), környezeti hőmérsékleten, vagy langyos helyen (8-45 ºC fok között) történő tárolás során fordulhat elő.

 

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók. 
A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5ºC fok), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet. 
Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni. 
Nagyon fontos a nyers anyagok és a késztermékek elkülönítése is. 
Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és amikor befejeztük a nyersanyag (húsok) előkészítését. Étkezés előtt is mossunk kezet! 

 

Mi a teendő megbetegedés esetén?

A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. 
Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön! Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Forrás: Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Tojással készült ételek biztonságos készítési módja

A tojásokat egyenként, külön csészébe célszerű felütni és csak érzékszervi ellenőrzés után szabad a többihez adni.

A feltört tojást nem szabad tárolni, haladéktalanul fel kell dolgozni. A feltört tojásba (eredendően vagy a nem kielégítő fertőtlenítés következtében) bekerült szalmonellák sorsát az étel jellegétől függő konyhatechnológiai műveletek - hőkezelés (főzés, sütés) vagy hűtés - határozzák meg.

A rántottát, tükörtojást addig kell hőkezelni, amíg a fehérje és a sárgája is megszilárdul. A héjában főtt tyúktojás biztonságos hőkezelési ideje - méretétől függően - a forrástól számítva legalább 7-9 perc.

A nyers tojásból készült ételeket addig kell sütni, főzni, amíg maghőmérsékletük (ételhőmérővel ellenőrizhető) legalább 2 percen át eléri a 70 ºC-ot. Ételmaradékot és az előre megsütött, megfőzött ételeket a kiszolgálásig hűtőhőmérsékleten (optimálisan +5 º alatt) vagy forrón (63 ºC fölött) kell tartani.

A recept szerint nyers tojással, hőkezelés nélkül készítendő ételeknél (tatárbifsztek, majonéz, tartármártás) a friss, tisztított, fertőtlenített tojás felhasználásával, a technológiai műveletek gyors lebonyolításával és a készítmény hűtve tárolásával csökkenthető a kockázat. Mivel a savanyú közeg gátolja a baktériumok szaporodását, a majonézt és a tartármártást úgy kell savanyítani, hogy vegyhatása (ellenőrzésére indikátorpapír használható) pH 4 vagy ennél alacsonyabb legyen.

A nyers tojással kevert túrótöltelékes palacsintát jól át kell sütni, a tejes vagy vaníliás sodót alaposan fel kell forralni. Amadártejet és a habgaluskát helyes jól átfőzni, de díszíthető tejszínhabból formázott galuskával is. A máglyarakás tetején a tojásfehérjehabot ajánlatos - rózsaszínű helyett - barnára sütni.

A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban kell lehűteni és a kész süteményt (krémes, képviselőfánk) hűtőben tárolni.

Szigorúan tilos a fagylalt állagának nyers tojáshabbal való javítása.

Hazánkban egyedülálló szabadalomként bevezetett ODS-1 ózon gázos tojásfertőtlenítő eljárás során a berendezések oxigénből ózont állítanak elő, melynek megfelelő mértékű dózisa elpusztítja a tojás héján lévő kórokozókat. fertőtlenített, ózonos, tojásforgalmazás, import, export, kereskedelem, csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés, szalmonella