Termelőtől a felhasználóig

Az Európai Unióban az összes mezőgazdasági termék és élelmiszer közül a tojás előállítását, forgalmazását és feldolgozását szabályozzák a legrészletesebben.

Ahhoz, hogy a tojás piacra kerülhessen, a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy a tojást melyik országban, telepen, termelőnél, milyen tartási módban termelték, milyen takarmányozásban részesültek az állatok. A fogyasztóval mindezeket a tudnivalókat akkor kell közölni, ha a tojás nem a termelés helyén vásárolja meg, függetlenül attól, hogy az EU-n belül vagy kívül termelték a tojást. Kívülálló ország esetén elfogadható, ha azt közlik a vásárlóval, hogy a tartási mód nem ismert, és nincs biztosíték arra, hogy a tojás az EU-szabályoknak megfelelő módon termelték.

Azok a tojások, amikre 3-as számmal kezdődő kódot nyomtattak, ketreces tartásból származnak.

A 2-es kódú tojás úgynevezett mélyalmos vagy istállós tartásból származnak.

1-es kódú tojással nagyon ritkán találkozni: ez jelöli a szabad tartást. Az ilyen tojásokat olyan tyúkok tojták, amiknek nagy szabad tere, fészke van, kimehetnek a szabadba, kapirgálhatnak a fűben. Ez a tartásmód nem olcsó, a tojások ára is ennek megfelelően alakul.

A következő szint a 0-s kódú biotojás, ami ökológiai tartásból származik, és a felmerülő költségek miatt általában meglehetősen drága.

A következő két betű a származási ország kódja. Magyar tojások esetén ez a HU jelzés

Az ez után következő számok a baromfitelep és a termelő beazonosítására vonatkoznak.

A tojás csomagolásán megtalálható jelzés még a csomagoló hely regisztrációs száma, a tojás mérete, valamint osztályzására/frissességére vonatkozó jelzés. 
Az A jelölés "friss tojás", a B jelölés a másodosztályú tartósított tojás, C osztályú a gyenge minőségű, élelmiszeripari és egyéb hasznosításra szánt tojás.

A fentieken kívül kötelező feltüntetni az eltarthatóság idejét.

Hazánkban egyedülálló szabadalomként bevezetett ODS-1 ózon gázos tojásfertőtlenítő eljárás során a berendezések oxigénből ózont állítanak elő, melynek megfelelő mértékű dózisa elpusztítja a tojás héján lévő kórokozókat. fertőtlenített, ózonos, tojásforgalmazás, import, export, kereskedelem, csomagolás, héjfertőtlenítés, bérfertőtlenítés, szalmonella